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FT_03_2015

Statistik: VDF/BVDF fleisch blieb der Pro-Kopf-Verzehr mit 11,5 kg konstant. Der Ver-zehr von Rindfleisch ging nur leicht um 0,1 kg auf 8,9 kg zurück. Auf den Ver-zehr von Schaf- und Ziegen-fleisch entfielen 0,5 kg und andere Fleischarten (insbeson-dere Innereien, Wild, Kanin-chen) sind mit 1,2 kg zu ver-anschlagen. Insgesamt wurden 1.469.259 t Wurstwaren von der deutschen Fleischwarenin-dustrie hergestellt. Der Anteil der bei Discountern verkauf-ten Wurstwaren beträgt in Deutschland rund 44 %. Der Umsatz der deutschen Fleisch-warenindustrie stieg 2014 um 3,38 % auf 18,16 Mrd €. Ertragsmotor Export Mit gut 4,2 Mio. t exportierte die deutsche Fleischwirtschaft 2014 weiterhin auf sehr hohem Niveau und verzeichnete er-neut einen Zuwachs (+3,7 %). Die Exporterlöse gingen hin-gegen aufgrund der niedrige-ren Rohstoffpreise um knapp 2 % auf ca. 9,6 Mrd. € zurück. Von der Exportmenge entfie-len 12,8 % auf Fleischwaren (Würste und Fleischzuberei-tungen; im Vorjahr 12,3 %). products industry also increa-sed. In Germany, the meat and meat product purchases of pri-vate households continued to decrease to a very small extent. According to figures by the Agricultural Market Informa-tion Association (AMI), 1.5% less meat (including poultry and sausages) was bought by private households than in the previous year. The main reason for this is that people are cooking less and less at home and are eating out more. As a result, meat consumption in Germany has remained almost cons-tant in the last three years. In 2014 the number of slaughtered pigs remai-ned at the high level of the previous year and increased slightly by 0.2% to 58.7 million animals. The quantity of meat produced in-creased by 0.3% to 5.5 million tonnes. Pork remained the most important type of meat accounting for a good 67% of production. This is followed by poultry at just under 19% and beef at just under 14 %. The proportion of other types of meat (above all lamb and goat) barely adds up to 0.3 %. Pork still leading the way With a statistical per capita consumption of 38.2 kg, in spite of a decrease of 0.3 kg, pork is still clearly the consumers‘ favourite. In the case of poul-try, the per capita consumpti-on remained constant at 11.5 kg. The consumption of beef fell only slightly by 0.1 kg to 8.9 kg. 0.5 kg of lamb and goat meat were consumed and other types of meat (in particular offal, game, rabbit) are assessed at 1.2 kg. In total 1,469,259 ton-nes Marktforschung Market research MARKENSCHAUFENSTER Innovative Verpackungslösungen www.vc999.de BET-030_Quantum_Insel-AZ-2014_USA-RZ.indd 109.07.14 10:15 of sausage products were produced by the German meat products industry. The propor-tion of sausage product sold at discounters in Germany is around 44 %. The turnover of the German meat products industry increased by 3.38% to € 18.16 billion in 2014. Export profit driver With a good 4.2 million tonnes, the German meat industry con-tinued to export at a very high level in 2014, again recording an increase (+3.7 %). On the other hand, due to lower raw material prices, export returns decreased by just under 2% to approximately € 9.6 million. Meat products (sausages and meat preparations) made up 12.8% of the export quantity. The German meat products industry therefore once again increased its share in total meat sector exports (previous year 12.3%). DER UANTENSPRUNG IM TRIMMING t h e P i o n e e r i n Tr immi n g info@bettchergmbh.de www.bettchergmbh.de Darf es etwas leichter sein? Mehr Leichtigkeit und Transparenz für die Schwergewichte ERP+LMIV www.agmadata.com agmadata_Az-Fleischwirtschaft_45x57_RZ.indd 1 18.02.15 20:47 Verbrauch konstant Die Fleischerzeugung stieg in Deutschland und der EU im vergangenen Jahr auf Rekord-niveau. Ebenso legte die Pro-duktion der Fleischwarenin-dustrie wieder zu. Die Fleisch- und Fleischwareneinkäufe privater Haushalte nahmen hierzulande in sehr geringem Maße weiter ab. Insgesamt wurden nach Angaben der Agrarmarkt-Informations-Ge-sellschaft (AMI) 1,5 % weni-ger Fleisch (inklusive Geflügel und Wurst) von Privathaushal-ten erworben als im Vorjahr. Die Zahl der Schlachtungen von Schweinen legte 2014 leicht um 0,2 % auf 58,7 Mio. Stück zu. Die erzeugte Fleisch-menge stieg um 0,3 % auf 5,5 Mio. t. Schweinefleisch blieb die wichtigste Fleischart mit einem Produktionsanteil von gut 67 %. Danach folgen Geflügelfleisch mit knapp 19 % und Rindfleisch mit knapp 14 %. Mit einem statis-tischen Pro-Kopf-Verzehr von 38,2 kg liegt Schweinefleisch trotz eines Rückgangs von 0,3 kg weiterhin deutlich an der Spitze der Verbrau-chergunst. Beim Geflügel- 3/2015 7


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