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FT_FLEISCHEREI_TECHNIK_05_2012

Schneiden Slicen & Zerkleinern Cutting, Slicing & Chopping Hbr-Schnittbreite beim Strahl- Breite des Flüssigkeitsstrahls eintritt ins bearbeitete Produkt und der geringe Druck auf das Hmax-maximale Schnittbreite zu zerteilende Material den in der Produktschicht biologischen Rohstoff mit einer Haus-Breite des Strahlaustritts hohen Geschwindigkeit zu aus dem Produkt. schneiden. Man erhält einen Die üblichste quantitative Be- sauberen und gleichmäßigen wertung des technologischen Schnitt. Außerdem kann man Prozesses ist der Durchsatz, der das Fleisch in ebene Schichten die Bearbeitungsgeschwindig- minimaler Dicke teilen. keit charakterisiert. Die Ver- suchswerte zeigen, dass bei Sauberes und einer bestimmten Material- gleichmäßiges Schnittbild stärke die Schnittgeschwindig- Aufgrund der Versuchsergeb- keit in direkter Abhängigkeit nisse auf einer industriellen zum Strahldruck steht. patentierten Anlage wurden Im Schneidprozess erwärmt folgende Schneidergebnisse Abb. 1: Experimentelles Schneiden von Rindfleisch mit dem Wasserstrahl sich das zu schneidende Mate- des Fleisches erreicht: Image 1: Experimental cutting of beef by means of a water jet rial praktisch nicht und der Rindfleisch Hauptteil der Energie wird mit 50-100 mm dick, dem Wasser abgeführt. Insge- Geschwindigkeit 70-130 samt erfolgt keine qualitative mm/s bei einem Druck von The most widely used quan- ted industrial unit the follow- Veränderung des Rohfleisches. 600-2000 atm, titative assessment method of ing cutting results were Effektiv ermöglicht die geringe Speck mit Schwarte, the technological process is achieved: beef with a thickn- based on the throughput, which ess of 50-100mm and a speed characterises the processing of 70-130mm/s at a pressure speed. The test values show that of 600-2,000atm, backfat- a certain thickness of the mate- rind on with a thickness of rial determines the correlation 30mm and a speed of Unique in its class ... between cutting speed and the 35mm/s at a pressure of pressure of the water jet. 2,000atm. The fully-automatic slicer The material practically The water jet consists of Scaleroline A 550 combines doesn’t get heated by the wa- tab water with a temperature decorative depositing pattern ter jet and the main part of the of 12°C. The cutting process with industrial performance and energy is discharged by the resulted in a clean and even is always used when high throughput water. Altogether this results cut as well as varying thickn- and special effi ciency are required. in a qualitative change of the ess and forms of the product. The direct cutting to the raw meat. Effectively, the nar- It should be mentioned scale results in a signifi cant row width of the water jet and that the limits to speed and reduction incorrect weight portions the low pressure inflicted on cutting depth at the same and thus the giveaways. the material allow for high pressure of the water jet NEW: by further developments speeds of the water jet in order have not jet been reached. it is now possible to cut single slices to cut biological raw materials. This refers to a water consis- with an accurate weight. The result is a clean and even ting of hard ice particles, cut. Furthermore, it is possible which are used to cut metals www.bizerba.com to cut meat in even layers and and that have much higher minimal thickness. speeds and cutting depths. The ice particles are prod- Clean and equal cut uced by means of a cooling GEBEN SIE KEIMEN On the basis of the test agent that cools the nozzle KEINE CHANCE! results conducted on a paten- e.g. nitrogen. Luft-, Wasser-, Oberflächenentkeimung und Raumlufttrocknung Fotos: Muraschow a b Abb. 2 Experimentelles Schneiden mit Wasserstrahl; a – Geflügelfleisch, w w w . s t e r i l s y s t e m s . c o m b – Knochen / Image 2: Experimental cutting by means of a water jet; a – poultry, b – bones 16 5/2012


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