Rügenwalder Mühle: Nur 12 Sekunden/ Just 12 seconds

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Mxxxxxxxxxxxxx Exxxxxxx Rxxxxxxx Just 12 Seconds 16 1/2017 Foto: Rügenwalder Mühle/Doreen Ritzau Nur 12 Sekunden Saubere Hände bei der Rügenwalder Mühle: Das Unternehmen setzt auf Händetrockner mit Hochgeschwindigkeits-Luftstrom anstelle von Papiertüchern. The hands are clean at the Rügenwalder Mühle: The company relies on hand-held dryers with high-speed air flow instead of paper towels. The EU Directive for food-stuff hygiene stipulates that hands must be hy-gienically dried after washing. But the „how“ still remains up for discussion. Modern high-speed hand driers create en-vironmental and cost benefits. But are they suitable for use in extremely hygiene-sensitive production plants? One of the most well-known brands on the German meat and sausage mar-ket, Rügenwalder Mühle, goes for Dyson Airblade hand dryers. „Hand driers, the design and positioning of which satisfy hygiene requirements, do not spread bacteria and are com-pliant with the HACCP direc-tives“, says Richard Mallett, hygiene expert and Managing Director of HACCP Europe, outlining the requirements. Due to stricter hygiene requi-rements, however, only one single hand drier in the world has been certified by HACCP for use in foodstuff production to date: the Dyson Airblade. All-in-one solution Every week around 450 t of pork and poultry are processed into high-quality sausage and ham products at Rügenwalder Mühle. Since 2014, the family-owned company headquarte-red in Bad Zwischenahn has also made a vegetarian product line. An all-in-one solution develo-ped jointly by Dyson and ITEC is used in the hygiene sluice. This solution comprises a stain-less steel bowl, the rear wall of which accommodates the Dyson Airblade tap, a contact-less stainless steel fitting with integrated hand drier. After wa-shing, it dries the hands through a HEPA-filtered high-speed air flow in just 12 seconds. „The key factor in our deci- sion for the Airblade hand drier was the cost benefit compared to the use of paper towels. We have calculated that the invest-ment will be returned in under one year. The time saving was also important. The hand driers have proven to be a great suc-cess and we would buy them again without hesitation“, says Die EU-Richtlinie zur Lebensmittelhygiene schreibt zwar vor, dass die Hände nach dem Waschen hygienisch getrocknet wer-den müssen, das „Wie“ bleibt jedoch offen. Moderne Hoch-geschwindigkeits- Hände- trockner bringen Umwelt- und Kostenvorteile. Aber sind sie auch für den Einsatz in hygienisch äußerst sensiblen Produktionsstätten geeig-net? Eine der bekanntesten Marken auf dem deutschen Fleisch- und Wurstwaren-markt, die Rügenwalder Mühle, setzt auf Dyson Airblade-Händetrockner. „Händetrockner, deren Design und Platzierung hygienischen Anforde-rungen entsprechen, ver- breiten keine Bakterien und sind mit den Richt-linien nach HACCP konform“, skizziert Ri-chard Mallett, Hygiene- Experte und Managing Director von HACCP Eu-rope die Anforderungen. Wegen strenger Hygie-ne- Auflagen sei bislang weltweit allerdings nur ein Händetrockner von HACCP zum Einsatz in der Lebensmittelproduk- tion zertifiziert: der Dyson Airblade. All-in-One-Lösung Pro Woche werden bei der Rügenwalder Müh-le rund 450 t Schwei-ne- und Geflügelfleisch


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