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Bild links: An der Wägestation wird das exakte Gewicht des Kartons ermittelt, um festzustellen, ob er vollständig bepackt ist. left: At the weighing station, the exact weight of the carton is determined to ensure it has been filled completely. Bild rechts: Nach dem Wiegen erreichen die noch offenen Kartons die vorletzte Station, an der das automatische Verschließen erfolgt. right: Once weighing has been completed, the open cartons reach the penultimate station where they are automatically closed. At the end of the line, an operator waits for the finished cartons, picks them up with a pneumatic handling device and places them on a pallet. This completes the cycle. When asked what makes the system so special, Wolfgang Westphal, Technical Equipment Buyer at Kühne in Hamburg, answers in the concise manner typical of the region: “It works absolutely reliably, day in day out, in shift operation. Furthermore, the two robots enable us to achieve the required cycle times with ease.” Process reliability Indeed, the fact that the system achieves absolutely reliable process is of decisive importance. Since food production cannot sim-ply be stopped at the press of a button, and given the lack of buffer capacity, downtime to the packaging line would result in freshly prepared delicacies having to be disposed of immediately – a scenario that is to be avoided at all cost. To date, there have been no significant faults in the packaging line, and Kühne is en-tirely satisfied with the system. “We chose ETT as the system integrator because we were aware of numerous reference systems and of ETT’s longstanding competence in the field of engineering packaging systems. This know-how, and the systematic use of high quality components, such as the Motoman ro-bots, ensures that we are able to enjoy trouble free and cost effective production processes,” summarises Wolfgang Westphal. Dipl.-Ing. Ralf Högel, Industrie Kommunikation Högel completely filled a carton with bags, the carton resumes its journey along the conveyor. The next programmed stop is at the weighing station where the cartons are weighed. The exact weighing is part of the quality control process, as the weight of the filled carton clearly indicates whether the correct number of bags have been packed. Once weighing has been completed, the cartons – which are still open at this point – reach the penul-timate station where they are automatically closed. Miveg Bedarfsgerechtes Spießen Miveg bietet neben der halbautomatischen Spießmaschine KW-2001 zur rationellen Herstellung von bis zu 7.200 Fleischspießen pro Stunde auch die neue kompakte Spießmaschine CSM-2012 für Produktionsbe-triebe mit einem Volumen von ca. 500.000 Spießen pro Jahr. Um dem Konsumentenwunsch nach einer vielfältigen Auswahl an appetitlichen Spießen gerecht werden zu können, gestaltet sich der Magazinwechsel zur Herstellung von unterschiedlichen Produkten mit der CSM-2012 noch einfacher. So können mit der neuen kompakten Spießmaschine auch ge-ringe Stückzahlen und ausgefallene Spießvarianten einfach und rationell hergestellt werden. Wie bei der großen Spießmaschine KW-2001 lassen sich auch hier Spieße mit verschiedenen Längen mittels der patentierten Aufspießtechnologie verarbeiten. www.miveg.de Forbo Siegling Haftende Oberfläche Problemlose Produktmitnahme mit guten Ablöseeigenschaften ermöglicht das neue Trans-portband von Forbo Siegling. Das Urethanband E 4/2 U0/U2 QS-HACCP-FF blau FDA besitzt eine harte Deckschicht mit neuer Quarzsandstruktur. Sie eignet sich z. B. zur Pizzaherstellung und gewährleistet mit ihrer guten Haftung die Formstabilität der Teigwaren. An den Überga-bestellen zum Ofen lösen sich die Teiglinge dennoch problem-los vom Band. Ein zusätzliches Besprühen mit Öl ist nicht mehr erforderlich. Zusätzlich können unerwünschte Verunreinigungen leicht entfernt werden. Das Band hat eine flusenfreie Gewebe-konstruktion und ist dank der blauen Farbe maximal unter-scheidbar vom Transportgut. Die Quarzstruktur sorgt zudem für eine Reduzierung von Mehlstaub. www.forbo-siegling.com AUTOMATISIERUNG AUTOMATION 2014 61 Fotos: Ralf Högel, Miveg, Forbo-Siegling


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