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Ftec_2016

ON-LINE ANALYSIS OF IODINE VALUE AND FATTY ACIDS ANZEIGE JODZAHL UND FETTSÄUREN-ANALYSE Fast & accurate The NitFom™ can provide on-line iodine value (IV) at line speeds up to 1,000 carcasses per hour. It does so with an extremely high precision, typically with an accuracy of Root Mean Square Error of Cross-Validation (RMSECV) = 1.8 IV and Root Mean Square Error of Prediction (RMSEP) = 1.5 IV. Probing cold carcasses results in RM-SECV= 1.8 IV and RMSEP=2.0 IV. As the NitFom™ calibration procedure is easy and robust, it brings a very reliable process analytical tool to measure and control fat quality onto the production floor. Feedback on feed regime The NitFom™ allows the slaughterhouse to mana-ge and control fat quality in relation to all aspects of pork production. The instrument provides produ-cers with a valuable tool for an intelligent feedback system on feeding regimes. Iodine value and fatty acid composition are largely the results of the fee-ding regime used to bring the animal to slaughter weight, but factors such as gender, weight and age do have an impact. By measuring up to 100 % of the carcasses, it allows an intelligent optimization for both slaughterhouse and producer. Cut-floor optimization The NitFom™ provides the opportunity to pre-sort carcasses for optimal cutting recipes by using iodine value or fatty acids as a sorting parame-ter. An example could be a “bin-sorting” style of approach to bacon products on the basis of the iodine value of the carcass. DIREKT AM BAND Options More prediction models will be available, including: • Individual fatty acids • Melting point • Backfat thickness measure The Theory Behind Porcine adipose fat tissue consists primarily of four fatty acids: • the two saturated fatty acids stearic acid (C18:0) and palmitic acid (C16:0) • the two polyunsaturated fatty acids linoleic acid (C18:2) and α-linolenic acid (C18:3). It has been known for a long time that the softness of porcine fat is correlated to the concentration of linoleic (C18:2) and α-linolenic (C18:3) acid, and The new NitFom™ from Carometec represents a breakthrough in bringing analysis of fat qua-lity traits, such as iodine value and fatty acid profile, to work directly on the kill floor at line speeds up to 1,000 per hour. NitFom™, das neue Produkt von Carometec, markiert eine bahnbrechende Innovation bei der Analyse von Qualitäts-eigenschaften von Fetten, z. B. Jodzahl und Fettsäurenprofil, während der Schlachtung bei Bandgeschwindigkeiten von bis zu 1.000 Schlachtkörpern pro Stunde. Schnell und präzise Die hochpräzise Jod-zahl- Analyse Nit- Fom™ wird direkt am Schlachtband bei Bandgeschwindigkei-ten von bis zu 1.000 Schlachtkörpern pro Stunde durchgeführt, ty-pischerweise mit einer Genauigkeit von RMSECV = 1.8 IV (IV = Iodine Value) und (RMSEP) = 1.5 IV. Die Untersuchung ausgekühlter Schlachtkörper ergab Werte von RMSECV=1.8 IV und RMSEP=2.0 IV. Das einfache und robuste NitFom™ Kalibrierverfahren ist ein zuverlässiges prozessanalytisches Instrument zur Messung und Kontrolle der Fettqualität im Produktionsbereich. Informationen zum Fütterungsregime Mit NitFom™ sind Schlachthöfe in der Lage, die Fettqualität in Bezug auf sämtliche Aspekte der Schweinefleischproduktion zu steuern und zu kontrollieren. Für Produzenten stellt NitFom™ ein hochwertiges Instrument für ein intelligentes Feed-backsystem für unterschiedliche Fütterungsregime dar. Die Jodzahl und der Anteil der Fettsäuren ist hauptsächlich auf die Fütterung während der Mast zurückzuführen, die eingesetzt wird, um die Tiere auf ihr Schlachtgewicht zu bringen, jedoch spielen Faktoren wie Geschlecht, Gewicht und Alter eben-falls eine Rolle. Das Durchführen von Messungen bei bis zu 100 % der Schlachtkörper bedeutet eine intelligente Prozessoptimierung für Schlachthof und Produzenten gleichermaßen. Fortsetzung auf Seite 58 2016 57 Foto: Carometec Food Technology


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