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FT_06_2015

Automation & Robotik Bernhard Hukelmann Dr. Knut Franke Automation & robotics Automatisierungstechnik Intralogistik/Lagertechnik Rohrbahnfördertechnik Behälter-/Kartonfördertechnik Zerlegetechnik Sonderlösungen Maschinenbau Helmers GmbH Dörfel Lebensmitteltechnik GmbH&Co.KG Fürstenauer Weg 70 49090 Osnabrück Tel: 0541-139020 info@maschinenbau-helmers.de www.maschinenbau-helmers.de Forschen für die Praxis Mit der Robotik und Automatisierung beschäftigt sich der Geschäftsbereich Automatisierung am DIL, Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik e.V.. Das Team um Dr. Knut Franke und MBA Bernhard Hukelmann arbeitet an Lösungen für die Automatisierung in der Lebensmittelindustrie mittels flexibel einsetzbarer Roboter. „Wir kombinieren in unserem Institut drei Bereiche, nämlich die Forschung, den Transfer in industrielle Anwendbarkeit und den Sondermaschinenbau. Auch die einfließenden Forderungen bezüglich der Lebensmittelsicherheit werden hier am DIL geprüft“, beschreibt Bernhard Hukelmann die Einzigartigkeit des DIL. Dr. Knut Franke erklärt die Aufgaben der Lebensmittelrobotik am DIL: „Wir kümmern uns um alles, was noch nicht verpackt ist. Einen Arbeitsschwerpunkt bildet die Entwicklung flexibel einsetzbarer, hygienischer Greiftechniken. So haben wir einen Vakuum-Slicer-Greifer entwickelt, der sich bereits am Markt etabliert hat. Durch diese neuartige Greiftechnik – oder besser Saugtechnik – konnten wir z. B. die Reststücklänge beim Slicen signifikant vermindern. Auch unter hygienischen Aspekten ist diese Technik dankbar. sons for using robots: determination of origin/ traceability, minimisation of contamination/ hygiene, increase in yield and personnel deployment. The robots working in Coesfeld are „ quite normal, painted standard robots, which regularly get a new look“ says the technical manager. „We abandoned the approach that robots have to be built in a hygienic design, i.e. from stainless steel, with rounded corner etc. many years ago. For example, we have one robot that has already opened up the stomachs of 20 million pigs and has never yet been faulty. Crudely speaking: the kitting-out ensures a feel-good environment for robots“. Holger Pier is confident: „With a time horizon of five to ten years it could be that we will be able to rely entirely on robots in the slaughtering process. The handling of meat during jointing and cutting as we know it today will probably disappear. Manual work and manpower will be reduced to working on the meat“. Practical research At the DIL, German Institute of Food Technology, the business division Automation deals with robotics and automation. The team headed by Dr Knut Franke und MBA Bernhard Hukelmann is working on solutions for automation in the food industry using flexibly deployable robots. „At our institute we combine three sectors, namely research, transfer to industrial applications and special machine construction. As part of this, the inflowing requirements relating to food safety are checked here at the DIL“, says Bernhard Hukelmann describing the uniqueness of the DIL. Dr Knut Franke explains the tasks of food robotics at the DIL: „We are concerned with everything that is not yet packed. One key point of the work is the development of flexibly deployable, hygienic gripper technologies. 6/2015 13 Fotos: Dr. Knut Franke, DIL. e.V.: MBA Bernhard Hukelmann


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