Bell: Praktisches Packtalent/Flexible Packaging

FT_05_2015

Foto: Bell Verpacken Packaging Die Bell Schweiz AG konzentriert 26 5/2015 ihre Geflügelproduktion für den Schweizer Markt am Standort Zell im Kanton Luzern. 2014 kaufte das Unternehmen einen automatischen Traysealer T 300 von Multivac für diesen Produktionsstandort, nachdem sich das Modell bereits an anderen Standorten bewährt hat. Der Automat kommt im Bereich Convenience Food für die Verpackung von kleineren Chargen verschiedener Gefrierprodukte wie Nuggets, Poulet-Schnitzel und -Streifen sowie Kebab zum Einsatz. Die Produkte werden in großen Schalen (300 x 202 mm) verpackt. Dabei wird ein Großteil der Packungen nur versiegelt, ein Teil der Produkte auch unter Schutzgasatmosphäre (MAP) verpackt. Packtalent Für die Geflügelproduktion in Zell ist die Traysealer-Tech-nologie eine echte Alternative. Der T 300 lässt sich flexibel für verschiedene Verpackungsaufgaben am Standort einsetzen. „Hier in Zell verpacken wir unsere Geflügelprodukte hauptsächlich auf großen Tiefziehverpackungslinien von Multivac. Den T 300 nutzen wir immer dann, wenn ein Kunde eine kleinere Charge von größeren Packungen benötigt und Schalen bevorzugt“, erläutert Peter Ruepp von Bell. Willkommene Synergieeffekte Obwohl sich die von Bell genutzten Verfahren – das Tiefziehverpacken und das Verpacken in Trays – voneinander unterscheiden, ergeben sich Synergien, wenn unterschiedB Flexible packaging ell Schweiz AG concentrates its poultry production for the Swiss market at its Zell location in the canton of Lucerne. In 2014, the company purchased an automatic Multivac T 300 traysealer for this production site after this model had already proved itself at other locations. The new T 300 is used in the Convenience Food division for packing the smaller batches of various frozen products such as nuggets, chicken schnitzel and kebabs. The products are packed in large trays (300 x 202 mm). The majority of the packs are only sealed, but some of the products are also packed under modified atmosphere. Traysealer technology is a true alternative for poultry production in Zell. The T 300 can be used flexibly for various packaging tasks at this location. “Here in Zell, we mainly pack our poultry products on large Multivac thermoforming packaging lines. However, we always use the T 300 if a customer requires a smaller batch of large packs and prefers trays,” explains Peter Ruepp of Bell. Although the packaging procedures used by Bell – thermoforming packaging and packing in trays – are very different from each other, there are synergies when different packaging technologies from the same manufacturer are used. One of these is the design standards and machine quality for both technologies needing to be equally high. Another is the requirement of a similar user interface, allowing the change from one machine type to another to be much easier for the production staff. This means training periods can be reduced and fewer operating errors are made. One technology partner “The construction of the machine is very simple and the operating method easy to understand, since it follows Multivac’s proven operating concept,” says Peter Ruepp. As with the Multivac therPraktisches Die Schweizer Bell-Gruppe setzt diverse Verpackungstechnologien ein, um flexibel auf die Wünsche ihrer Marktpartner einzugehen. Im vergangenen Jahr hat das Unternehmen einen weiteren Traysealer erworben. The Swiss Bell Group employs various packaging technologies to cater flexibly for the wishes of its market partners. The company now purchased a further traysealer.


FT_05_2015
To see the actual publication please follow the link above