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FT_03_2015

Fotos: AirSolution N NA U= kBT= NAkB N T= k-1 N = Anzahl der Gasteilchen / Number of gas particles NA = Avogadro-Konstante / Avogadro-constant n = Stoffmenge (in Mol) / Substance amount (in Mol) f = Anzahl der absoluten Freiheitsgrade / Number of absolute degrees of freedom kB = Boltzmann-Konstante / Boltzmann constant R = allgemeine Gaskonstante / General gas constant T = Temperatur / Temperature k = Isentropenexponenten / Isentropic exponents nR k-1 k-1 validate the process. The hygiene technology used (active component L.O.G.) features a high level of microbiological effectiveness (bacteriocide, fungicide, levorucide, virucide) and is toxicologically safe for humans and does not have to be declared in accordance with food law. An essential characteristic of this hygiene process is that the effectiveness is not dependent on temperature. With regard to this point, conventional hygiene applications (chemical disinfectants, UVC etc.) can only achieve their optimum effect in a temperature range clearly above 15° C – this is due to the thermokinetic metabolism of microorganisms – and are also only effective with time/spatial restrictions. In disinfection chemistry, alongside a considerable amount of water, heating energy is also introduced into the cooling areas. This leads to an increased moisture content/condensation in the room. To achieve the best effect at temperatures just above freezing, without bringing moisture and heat into the room, the hygiene process used must, by its content composition (analytically the same as the natural break-down products in the post-mortem condition), be designed as the application method adapted to it. Within this defined task, the liquid active agent L.O.G. is converted by the no touch disinfection developed by AirSolution (smart controlled sc application method for the active agent) in the hygienic interaction using ultrasound into a highly effective mist, with the adiabatic fundamental rule being used (s. formula) The change in the aggregate state from liquid into gaseous within the AirSolution system therefore has an effect-potentiating effect at very low T. High disinfection rates are thus achieved in a very short exposure time and the temperature zone from 2°C, making the user essentially more independent of exposure temperature and time in the hygiene application. This is shown below as a process integration based on the hygiene results (during production) using two examples:  Fresh meat/minced meat  Boiled sausage/Lyon pork sausage Example 1: The AirSolution technology is fully integrated into the process sequence after slaughtering via the boning cool rooms, (Fig. 1) up to fresh meat/minced meat production (Fig. 2). What was achieved here alongside the clearly improved air hygiene, was a consistently lower surface germ status on vaporisers, boning belts, packaging materials and the products, which went to the next process stages with an improved initial germ status. The results in the case of minced meat (Fig. 3) show that Lebensmittelsicherheit Food safety gienetechnologie zur aktiven Prozessabsicherung bewertet. Die dafür eingesetzte Hygienetechnologie (Wirkstoff L.O.G.) ist neben der hohen mikrobiologischen Wirksamkeit (bakteriozid, fungizid, levoruzid, viruzid) durch eine human- toxikologische Unbedenklichkeit sowie eine lebensmittelrechtliche Deklarationsfreiheit gekennzeichnet. Eine wesentliche Kenngröße dieses Hygieneverfahrens ist die Temperaturunabhängigkeit in der Wirkeffektivität. In diesem Punkt können herkömmliche Hygieneanwendungen (chemische Desinfektionsmittel, UVC, etc.) erst in einem Temperaturbereich deutlich oberhalb von 15°C ihre optimale Wirkung erreichen – dies ist der thermokinetischen Metabolie von Mikroorganismen geschuldet – und sind auch nur temporär/örtlich eingeschränkt wirksam. Bei der Desinfektions- Chemie wird neben einem erheblichen Anteil an Wasser auch Wärmeenergie in die Kühlbereiche eingebracht. Dieses führt zu einem erhöhten Feuchtegehalt/Kondensat im Raum. Um bereits bei Temperaturen knapp über dem Gefrierpunkt eine optimale Wirkung zu erreichen, ohne Feuchtigkeit und Wärme in den Raum zu bringen, muss das eingesetzte Hygieneverfahren durch die inhaltliche Zusammensetzung (analytisch gleich der natürlichen Abbauprodukte im postmortalem Zustand), wie der darauf angepassten Ausbringtechnik ausgelegt sein. In dieser definierten Aufgabenstellung wird durch die von AirSolution entwickelte no touch disinfection (smart controlled sc, Ausbringtechnik für den Wirkstoff) im hygienischen Zusammenspiel mittels Ultraschall der flüssige Wirkstoff L.O.G. in einen hochwirksamen Nebel überführt, wobei die adiabatische Grundsatzregel zum Einsatz kommt (s. Formel oben). Somit wirkt die Veränderung des Aggregatzustandes flüssig in gasförmig innerhalb der Air Solution-Technik wirkungspotenzierend bei sehr geringem T. Dadurch werden in sehr kurzer Einwirkzeit und in einer Temperaturzone bereits ab 2°C hohe Keimabtötungsraten erreicht, was den Anwender wesentlich unabhängiger in der Hygieneanwendung von Einwirktemperatur und Zeit Abb. 1: Vernebelung in der Grobzerlegung./ Fig. 1: Misting in the initial boning. Abb. 2: Vernebelung an der Hackfleischlinie./ Fig. 2: Misting on the minced meat line. Quelle: FLEISCHEREI TECHNIK © AirSolution 48 3/2015


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