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FT_03_2015

Fotos: Maurer-Atmos, Vemag Anlagenbau Technik von Maurer-Atmos bei Bigler (Schweiz)/ Technology of Maurer-Atmos at Bigler (Switzerland) zung eignet sich die neue Schaumstation easy Foam. Sie ist kompakt gebaut, leicht zu bedienen und produziert fes-ten Schaum mit guten Hafteigenschaften. Schinkenfertigung optimiert „Wir fertigen unsere Rauchwa-gen nach der Vorstellung des Kunden. Hinsichtlich Rahmen-konstruktion, Etagenanzahl, -ausführung und -abstand, Griffen, Radkastenausfüh-rung, Rädern und Abmessun-gen können wir Rauch- bzw. Kochwagen individuell und kundenspezifisch fertigen“, erklärt David Mohn, Inhaber des Spezialanbieters Mohn. Dessen Qualität und Know-how gaben für das Werk von Bell Deutschland in Schiltach den Ausschlag: Das Unterneh-men erhielt nach einer Aus-schreibung 2012 den Auftrag für 1.200 Rauchwagen. „Für unsere Schwarzwälder- und Landschinkenprodukte haben wir aktuell 1.600 Wagen von Mohn im Einsatz, die nach unserem Wunsch gefertigt wurden. Im Vergleich zu ei-nem Rauchwagen, bei dem die Schinken auf Rauchstöcken hängend geräuchert werden, können wir durch das lie-gende Räucherverfahren ein a very short test phase the cus-tomers were able to routinely produce their products and confirmed considerable pro-cess improvements. Vemag Anlagenbau is also in-vesting in improvements: the Aeromat II is a further develop-tract for 1200 smoker trolleys in 2012. „For our Black Forest and country ham products, we are currently using 1600 trolleys by Mohn, which were manufactu-red to our specifications. In con-trast to a smoking trolley, where the hams are smoked suspen-ded on smoking sticks, the ho-rizontal smoking method rules out the risk of foreign bodies. The hams acquire a better sha-pe and the working ergonomics when filling the smoking trol-leys have been optimised at the same time. The smoking trol-leys can also be cleaned more easily“ explains Robert Rasch, works manager with Bell in Schiltach. Heike Sievers Vemag Anlagenbau Nützliche Links www.bastra.de www.bellfoodgroup.com www.bigler.ch www.fessmann.com www.gretenkord.de www.kerres-group.de www.maurer-atmos.de www.mohn-gmbh.com www.reich-germany.de www.schroeter-technologie.de www.vemag-anlagenbau.com Useful links www.bastra.de www.bellfoodgroup.com www.bigler.ch www.fessmann.com www.gretenkord.de www.kerres-group.de www.maurer-atmos.de www.mohn-gmbh.com www.reich-germany.de www.schroeter-technologie.de www.vemag-anlagenbau.com ment of the well-established concept – with greater flexibili-ty and energy efficiency. Its uni-versal applicability for curing, drying, smoking, scalding, coo-king or cold smoking remains the same. The EcoCon energy recovery system reduces the plant‘s energy consumption by up to 30%. The flow-optimised air current system with deflector plates and a larger cross-section ensure improved uniformity. The chamber width has been reduced, the door width increa-sed. A good addition is the new easy Foam foaming station. It is of compact design, easy to use and produces firm foam with good adhesive properties. Ham production optimised „We produce smoking trolleys according to the customer‘s wi-shes. In terms of the frame con-struction, number of shelves, shelf design, shelf distance, grips, wheel houses, wheels and dimensions, we can pro-duce smoking/cooking trolleys individually and customer-spe-cifically“ says David Mohn, pro-prietor of the specialist supplier Mohn. For Bell Deutschland GmbH & Co. KG, Schiltach works, quality and know-how were the decisive factors: af-ter an invitation to tender, the company was awarded the con- Fremdkörperrisiko ausschlie-ßen. Die Schinken erhalten so eine bessere Form, und die Arbeitsergonomie beim Bestü-cken der Rauchwagen wurde gleichzeitig optimiert. Zudem lassen sich die Rauchwagen leichter reinigen“, erklärt Bell- Werksleiter Robert Rasch, der beweist, dass sich der Einsatz von professioneller Technik lohnen kann. Heike Sievers Räuchertechnik Smoking technologies 18 3/2015


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