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Ftec_01_2015

cher als die Verwendung einzelner Va-kuumpumpen. „Vakuumzentralen haben sich in der Lebensmittelindustrie weitestgehend durchgesetzt“, sagt Felix Bilz, Inha-ber der BIS Vakuumtechnik GmbH, die bis heute weltweit mehr als 350 Vakuumzentralen gebaut hat. „Aber die Energieeinsparpotenziale, die auch in bestehenden Vakuumzentra-len stecken, werden noch zu wenig genutzt.“ Die Möglichkeiten reichen vom Austausch veralteter Motoren ge-gen neue mit höherem Wirkungsgrad bis zur Nutzung der Abwärme der Pumpen zur Warmwasserbereitung. „Es ist nicht in unserem Interesse, mehr und neue Pumpen zu verkau-fen. Wir wollen mit möglichst wenig Pumpen kürzeste Evakuierungszeiten erreichen. Bestehende Anlagen analy-sieren wir auf ihre Energiesparpoten-ziale hin und optimieren sie mit mög-lichst geringem Investitionsaufwand“, bestätigt Felix Bilz seinen Anspruch, einen Beitrag zum Energiemanage-ment und gleichzeitig zur Wirtschaft-lichkeit von Unternehmen zu leisten. www.bis-vakuumtechnik.de pumps directly installed at packaging machines, cutters or tumblers taken together. These require high levels of electric power in order to evacuate the sealing chamber, the forming station and the chamber once per machine stroke. Through the use of continuously operating vacuum pumps, a vacuum centre generates both a rough and a fine vacuum in the piping systems between the central unit and the production ma-chines. Evacuation of the chamber is achieved by way of multi-stage, "sudden" pressure expansion with the pre-evacuated pipelines. Efficient performance The decisive advantage over the use of individual vacuum pumps: The pumps installed in the vacuum centre operate continuously. The electrical input power is efficiently used. In order to evacuate the generated heat and maintain a temperature of less than 35°C in the machine room, good ventilation is usually suffi-cient. If the pumps are installed in a production area with a temperature of less than 15°C, the heat must be dissipated with energy-intensive refrigeration systems. Further advantages offered by the vacuum centre include reduced evacuation times, i.e. a higher cycle output of packaging units, less pumps and thus a considerably lower maintenance effort; in short: The use of vacuum centres is more economi-cal than the use of individual vacuum pumps. Successful invention "Vacuum centres largely prevail in the food industry," says Felix Bilz, owner of BIS Vakuumtechnik GmbH, which until today has built more than 350 vacuum centres. "But the energy saving potentials which can also be achieved with existing central vacu-um stations are still underexploited." The possibilities range from replacing obsolescent motors with new ones with higher efficiency through to reclaiming waste heat for water heat-ing. "We are not interested in selling more and newer pumps. Our aim is to achieve fastest evacuation times with the lowest possible number of pumps. We analyse energy saving potentials of existing systems and op-timise them at minimum investment costs," emphasises Felix Bilz his claim to contribute to energy management and at the same time to the cost effectiveness of companies. www.bis-vakuumtechnik.de Used meat processing machines Gebrauchte Feischereimaschinen "Butchery equipment isn't just butchery equipment, especially when it's a used one" Since 1969 our family-owned company has been specializing in trading and overhauling used butchery equipment. Over 45 customer years of experience in this complex area benefits the first, who can rely 100 % on the competency and knowledge of the Hauenstein family when it comes to purchasing a meat machine. Over 7000 sold machines to customers all over the world confirm this statement. Customers include manufacturers as well as big meat-processing companies. Our delivery program covers production machinery from all renowned manufactureres in various sizes and models. The machines are overhauled by qualified personnel, i.e. the machines are completely disassembled, rust is removed, parts are cleaned, polished, painted and then reassembled. All wear parts are renewed. By means of this type of overhauling the machine, we have gained and managed to maintain over the years the reputation of a competent and reliable partner of the meat-processing branch. "Fleischereimaschine ist nicht gleich Fleischereimaschine, noch dazu, wenn sie gebraucht ist" Unser Familienunternehmen hat sich seit 1969 auf den Handel und die Überholung von gebrauchten Fleischereimaschinen spezialisiert. Unsere über 45-jährige Erfahrung auf diesem vielschichtigen und komplexen Gebiet kommt in erster Linie unseren Kunden zu Gute, die sich auf kompetente Beratung beim Kauf einer Maschine zu 100 % verlassen können. Über 7000 verkaufte Maschinen weltweit bestätigen dies. Zu unseren weltweiten Kunden zählen sowohl Handwerksbetriebe als auch Wurst- und Fleischfabriken. Unser Lieferprogramm umfasst Produktionsmaschinen aller namhaften Hersteller in den verschiedensten Größen und Ausführungen. Die Maschinen werden von geschultem Fachpersonal überholt, d.h. die Maschine wird komplett zerlegt, Maschinenständer und -teile werden entrostet und gereinigt, poliert und lackiert und danach von Grund auf wieder neu zusammengebaut. Dabei werden alle Verschleißteile durch neue ersetzt. Durch diese Art der Überholung konnten wir über Jahre den Ruf als kompetenter und zuverlässiger Partner der Fleischverarbeitenden Branche erlangen und erhalten. Hauenstein Fleischereimaschinen GmbH Sandgrube 17 91233 Speikern Phone: +49-9153-979770 Fax: +49-9153-979772 www.hauenstein-gmbh.de


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