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Ftec_01_2015

Kontinuierlich arbeitende Spi-ralfördersysteme sind besonders platzsparend. Continuously wordking sprial-conveyor systems have minimum space require-ments. Foto: alco food-machines systems. Smaller units often use electric heating system, while larger ones use thermal oil in order to transmit heat. Depending on the product, several different op-tions are available e.g. • upper belt: it ensures that small products below the surface of the oil bath • Sediment removal systems that screen out small particles from the fat and extend the useful lifetime of the oil • different lifting mechanisms • rotating oil filters Post-cooking lines are frequently connected to the deep-fat fryer: there are two different types. One works passively: i.e. in an isolated section, the products are retained for a certain amount of time so that the temperature in the product can be bal-anced out from the outside to the core. The active system uses a circulation system that forwards hot air to the products.These systems are available as linear solutions or as a spiral for higher capacities. Spiral-conveyor systems Spiral-conveyor systems are used in companies that need to continuously process food products for a specific period. The advantage of spiral-conveyor systems generally lies in their ability to process a high volume of products on a small space. Spiral conveyors are used for several applications in the food industry: • chilling (e.g. bakery products, pizza, pasta, fish, meat, vegetables, lettuce, dairy products, sweets, convenience food) • shock freezing (e.g. bakery products, pasta, fish, meat, vegetables, ice cream, convenience food) • fermenting (e.g. bakery products, pizza dough) • heating / pasteurising (e.g. pizza, pasta, fish, meat, vegetables, dairy products, convenience food) • frying (e.g. pasta, fish, vegetables etc.) The aims of chilling are: • to extend the shelf life of food products (costs, transport) • to decrease the product's temperature for downstream packaging machines (condensation, handling) • to cool the product down in a very short time (germ growth, costs, weight loss, product quality) • minimising the energy required to chill the prod-ucts (costs, environment) The aims of freezing are: • to extend the shelf life of food products (costs, transport) • to seal the products (against freezer burn) • to freeze the product in a very short time (costs, weight loss, product quality) • to minimise the energy consumption during freezing (costs, environment) A spiral chiller / freezer cools the products down actively. The air is continuously chilled by means of a heat exchanger. On every level, the cold air streams horizontally over the products. www.alco-food.com PUMPEN Energiemanagement mit der Vakuumzentrale Christoph Bilz, der Gründer der BIS Vakuum- technik GmbH, war ein Visionär. Als er vor über 35 Jahren die Vakuumzentrale erfand, wurde die Vakuumtechnik nicht nur schlagartig hygienischer und wirtschaftlicher. Sie wurde auch energieeffizient, lange bevor der Begriff erfunden war. „Schlagartig“ im wahrs-ten STATT Sinne des Wortes: In einer Vakuumzentralanlage geschieht die Evakuierung mehrstufig „schlagartig“ durch Druckausgleich mit vorevakuierten Rohrleitun-gen. Das geht schneller, die Pumpen arbeiten effizien-ter, der Aufwand zur Kühlung der Produktionsräume sinkt und es werden weniger Pumpen gebraucht. Sparen Sie noch mehr Energie SPAREN Die BIS Vakuumtechnik hat bis heute weltweit mehr als 350 Vakuumzentralen gebaut. Sie ist aber auch darauf spezialisiert, die Energieeffizienz bestehender Vakuumzentralen zu optimieren. Die Möglichkeiten reichen vom Austausch veralteter Motoren gegen neue mit höherem Wirkungsgrad bis zur Nutzung der Abwärme zur Warmwasserbereitung. Wir wollen nicht Pumpen verkaufen, sondern Tel.: 02242 96997-0 Ihre Vakuumanlagen mit möglichst wenig Aufwand info@bis-vakuumtechnik effizienter und wirtschaftlicher machen! www.bis-vakuumtechnik.de FOOD PRODUCTION LEBENSMITTELPRODUKTION ANZEIGE


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