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Fotos: Hygiene & Entsorgung Hygiene & Waste Disposal Rein auf kleinem Raum Zur kommenden Anuga FoodTec vom 24. bis 27. März 2015 in Köln zeigt die internationale Zuliefermesse u. a. Lösungen für die Reinraumtechnik. Koelnmesse, ©noman blue/ Fotolia.com Cleanroom technology Many companies are exhibiting in the ‘Food Safety/Hygiene Technology‘ offer sector of Anu-ga FoodTec. The overarching theme here will be product-specific cleanroom concepts. Since the trend is moving away from large cleanrooms to small, local solutions. When the catchword ‚cleanroom‘ comes up, most people think of the large halls in microchip facto-ries. However, production un-der cleanroom conditions, for a long time the domain of the semiconductor branch, is increasingly finding its way into the food industry. Yogurt, bread, sausage, cheese, sal-ads and drinks – more and more products are being filled and packed in sterile environ-ments. Foods use this to advertise that they do not contain additives. So-called clean label products are in line with the trend. It is the unpopu-lar preservatives that are be-ing cut from the recipes more than anything. ‘Less chemistry, more physics‘, is the philosophy that Martin Schüring from the Bremerhav-en Institute for Food Technology and Bioprocess Engineering (BILB) is using to make this point. However, the man-ager of the F&E Innovation department knows there is another side to this coin: “By shying away from preservatives, food manufacturers have to keep microbiologi-cal threats at a greater distance from the product, in order to achieve the desired shelf life.“ Zahlreiche Anbieter stellen im An-gebotssegment „Food Safety / Hy-gienetechnik“ der Anuga FoodTec produktspezifische Reinraumkonzepte aus. Denn der Trend geht weg vom großen Reinraum zu kleinen, lokalen Lösungen. Die Produktion unter Reinraumbedin-gungen, lange Zeit Domäne der Halb-leiterbranche, hält vermehrt Einzug in die Lebensmittelindustrie. Joghurt, Brot, Wurst, Käse, Salate und Getränke – mehr und mehr Produkte werden in keimarmer Umgebung abgefüllt und verpackt. Sogenannte Clean Label-Produkte liegen im Trend. Allen voran sind es die unge-liebten Konservierungsstoffe, die aus den Rezepturen gestrichen werden. „Weni-ger Chemie, mehr Physik“, bringt Martin Schüring vom Bremerhavener Institut für Lebensmitteltechnologie und Bioverfah-renstechnik (BILB) diese Philosophie auf den Punkt. Der Leiter im Bereich F&E-In-novation weiß aber auch um die Kehrseite der Medaille: „Mit dem Verzicht auf Kon-servierungsstoffe, müssen die Lebensmit-telhersteller mikrobiologische Gefahren besser vom Produkt fernhalten, um die gewünschte Haltbarkeit zu erzielen.“ At the upcoming Anuga FoodTec event taking place from 24.3. to 27.3.2015 in Cologne, the international supplier trade fair is exhibiting cleanroom technology. 44 5/2014


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