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Halal Halal Vom unabhängigen Experten empfohlen Tom 1/2014 11 www.bastra.de den, ist diese Vorraussetzung dabei nicht zwingend erfüllt. Insbesondere bei Fleisch und tierischen Produkten sind die Herstellungsverfahren häufig nicht auf muslimische Ernäh-rungsgewohnheiten ausge-richtet. In diese Lücke treten die Zertifizierer, die mit ihren kostenpflichtigen Zertifika-ten sicherstellen sollen, dass bei der Herstellung von Le-bensmitteln die Regeln des Islams eingehalten wurden. In Deutschland ist zum Schäch-ten, dem rituellen Schlachten durch einen einzigen großen Schnitt quer durch die Halsun-terseite des Tieres, eine Aus-nahmegenehmigung notwen-dig. Nach dem Urteilsspruch von November 2006 bekom-men aufgrund der Religions- und Glaubensfreiheit sowie der Berufsfreiheit islamische Metzger bei Antrag diese Ausnahmegenehmigung aus-gestellt. Die Zertifizierungsstellen ach-ten auch darauf, dass z. B. keine Desinfektionsmittel mit Alkohol eingesetzt werden und keine Schweine-DNA in dem Produkt nachweisbar ist. Gesundheits- und Hygiene- aspekte werden nicht geson-dert geprüft. Für die Produk-tion ist eine räumliche Tren-nung von Halal- und Nicht- Halal-Produkten notwendig. Die meisten Zertifizierer orien-tieren sich an dem Halal-Stan-dard aus Malaysia, der als ers-ter seiner Art gilt. Ein Problem für die Schaffung einheitlicher Standards ist die Pluralität aus verschiedenen Rechtsschulen des Islams, die ihrerseits eige-ne Standards festlegen. Gefragtes Gut Derzeit gibt es hierzulande rund 400 halal-orientierte Un-ternehmen, europaweit sind über 4.000 islamkonforme Pro-dukte auf dem Markt. Ihren Anteil an der weltweiten Nah-rungsmittelproduktion bezif-fern Fachleute auf ca. 20 %. An Standorten mit einer hohen Zuwandererdichte finden sich diese Produkte auch im Le-bensmitteleinzelhandel oder in Restaurants. ast There, E2-boxes, which are sealed by a plastic foil, fulfil the important precondition of spatial separation of the differ-ent types of meat. Certification In Muslim countries, people assume that the food they buy in local stores has been ma-nufactured according to halal rules. When products have been manufactured or processed in non-Muslim countries, this pre-condition is not always fulfilled. Especially meat products and products of animal origin often don‘t meet the requirements of a Muslim diet. This gap is filled by certifying authorities, which sell certificates that ensure that the food product has been produced according to Muslim rules. The certifying authority is obliged to cooperate with a Muslim authority, which veri-fies the certificate. For instance, it is obligatory to call out the name of Allah while an animal is slaughtered. If slaughtering is done mechanically, this has to be done when the start but-ton is pressed. In both cases, the slaughtering process must be carried out by a Muslim. Most Muslims prefer the tra-ditional slaughtering process without stunning, although ac-cording to some opinions of the Islamic law the animal may al-so be stunned. In Germany, the ritual slaughtering by means of a single, long cut through the throat of the animal requires an exception permit. According to a court decision of November 2006, Islamic butchers have a right to this exception permit under the freedom of religion and believe as well as because of their professional freedom. The certifying authorities also pay attention to other aspects e.g. no disinfectants containing alcohol are used and no traces of pig DNA are present in the final product. Health and hy-giene aspects are not controlled separately. A spatial separation of the production of Halal- and non Halal-products is required. Most certifiers use the Malay-sian Halal standard as a basis, which was the first standard Islam-compliant products are sold on the European market. Experts estimate their share in the worldwide food production at approx. 20 %. In areas with a high proportion of immi-grants, these products are of-ten sold in food retail stores or restaurants. ast established. A problem for the creation of homogeneous standards is the plurality of different Islamic law schools, which have defined their own standards. Currently there are 400 Halal-confirm enterprises operating in Germany, more than 4.000


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