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FT_06_2013

Schlachten & Zerlegen Slaughtering & Jointing Design of the forwarding system The German association of meat processors (VDF) has compiled a guideline that in-cludes well-proven procedures for a slaughtering process of cattle in accordance with ani-mal protection laws. Every for-warding system has to be de-signed individually according to species, constructional con-ditions and the desired slaugh-tering speed. According to the VDF, this process requires a high degree of accuracy in or-der to provide for a voluntary moving of the animals without unnecessary stress. Only then it‘s possible to ensure that the slaughtering process is con- tinuous and calm and is com-pleted very quickly. Depend-ing on the length of the for-warding corridor and the desi-red slaughtering speed, diffe-rent types of prods might be required. A low level of noise is essential to ensure a stress-free forwarding process. Therefore, forwarding corridors should be separated from the waiting sta-ble and the slaughtering hall. At the same time, the average noise level is a good indicator for the quality of a forwarding WOLFEN + MISCHEN Top-Technik für Fleisch-Profis 6/2013 17 optimalen Bolzenlauf verhindert, oder durch die Verwendung ei-nes unhandlichen Gerätes. Als Hauptgrund nennen Experten allerdings einen falschen Ansatz des Schussgerätes am Schädel der Tiere, der meist aus fehler-haft konstruierten Betäubungs-fallen, die eine ungünstige Schussposition bedingen, re-sultiert. Die Gesetzgeber haben darauf reagiert: Die Verordnung 1099/2009 des Europäischen Ra-tes vom 24. September 2009, die am 1. Januar 2013 in Kraft trat, schreibt nun eine Kopffixierung vor. Allerdings zeigt sich auch in der Praxis immer wieder, das Rinder nicht freiwillig – sei es durch Stress oder Angst bedingt – in Kopffixierungssysteme ge-hen. Gestresste Tiere lassen sich schwieriger führen. Häufig wer-den dann elektrische Treibhil-fen eingesetzt, die nicht nur aus Sicht des Tierschutzes kritisch zu betrachten sind, sondern den Stress- und Angstpegel der Tiere noch weiter erhöhen. Die Anwendung elektrischer Treib-hilfen, wird deshalb auch in der Verordnung (EG) 1099/2009 be-grenzt. Um Stresssituationen erst gar nicht aufkommen zu lassen, muss eine ruhige und schonen-de Behandlung der Schlacht-tiere angestrebt werden. Wobei dies nicht erst während des Tö-tungsvorgang greifen, sondern schon viel früher beginnen soll-te. Dabei müssen mehrere Fak-toren beachtet werden. So wird z. B. die Dauer der Erholungs-zeit der Tiere während der War-tezeit im Schlachthof, ebenso wie die Belastung während des Transports, von den Transport-bedingungen und dem Wetter beeinflusst. Ein Sichtschutz im Treibgang kann zudem jegliche Ablenkung unterbinden. Auch kann für angemessene Licht-verhältnisse und ein Absenken des Geräuschpegels gesorgt werden. Gestaltung des Zutriebs Der Verband der Fleischwirt-schaft e.V. (VDF) hat hierzu einen Leitfaden erarbeitet, in dem die bewährten Verfahrens-weisen für eine tierschutzge-rechte Schlachtung beim Rind pubic concern. In this way ani-mal slaughtering is criticised by the consumers, who demand a more “gentle way of killing“. Avoiding stress The causes of inadequate stunning can e.g. arise from insufficient maintenance of the equipment, which deflects the bolt or means that the device cannot be handled adequately. According to experts, the reason for this is a wrong positioning of the bolt stunner at the skull of the animal. This is often caused by incorrectly constructed stunning traps, which results in an inadequate stunning position. The legislators re-acted to this issue: Ordinance 1099/2009 of the European Council from September 24, 2009, has come into force on January 1, 2013 and demands the fixation of the head during stunning. However, practi-cal experience has repeatedly shown that cattle don‘t enter the head fixation on their own accord - which is either due to stress or anxiety. It‘s harder to lead stressed animals. As a result electric prods are fre-quently used, which aren‘t on-ly controversial under animal-welfare aspects but also incre-ase the stress and anxiety level of the animals. The application of electric prods is therefore al-so limited by Ordinance (EG) 1099/2009. To avoid stressful situations from the start, it‘s necessary to aim for a calm and gent-le handling of the slaughter animals. This shouldn‘t only apply to the slaughter process itself but should rather start at a much earlier stage. Several factors must be heeded in this respect. For instance the duration of resting times of the animals during the waiting times in the slaughterhouse and the stress during the transport are influenced by the transport conditions and the weather. A blind in the forwarding corridor helps to avoid any distractions. It‘s also possible to provide for adequate light conditions and low noise levels. Automatenwolf AW160-240 Förderleistung ca. 4.000 kg/h www.kolbe-foodtec.de Paul KOLBE GmbH • foodtec • Gewerbestraße 5 • D-89275 Elchingen Tel. +49(0)7308 9610-0 • Fax +49(0)7308 9610-98 • info@kolbe-foodtec.com


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